Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kéknyelű

A kéknyelű egy ősi magyar szőlőfajta, amit csak Badacsonyban és a Balaton-felvidéken termesztenek. A fajta nevét a kékes árnyalatú levélnyeléről kapta.

Bora halvány citrom színű. Illatra főleg fehér húsú gyümölcsökre, barack, citrusokra, néha virágokra és zöldfűszerekre emlékeztet.  Testes, karakteres, magas alkohol tartalommal rendelkezik. Határozott savtartalma szép szerkezetű. Ízében kissé fanyar, hosszú érlelés után válik igazán zamatossá. Magas savtartalma miatt késői szüretelésű bor – sőt jégbor – is készíthető belőle, amely törökmézes, diós aromákkal egészül ki. 

Bora a rusztikus fajták közé tartozik, melynek ízvilága egyszerű. A friss bor halványzöld, érlelés során is világos marad. Illata határozott, kicsit hasonlít a királyleánykával. Hosszabb érlelés után nagyívű savharmóniát alkot. A kellemes illat mellett a szépségét a savak finomsága, vagy éppen a nyersesége, egyvelegét adja. Bora fiatalon is kellemes, de igazi élményt több éves érlelés után nyújt. A hordós vagy palackos érlelést egyaránt meghálálja. Jégbort is készítettek már a kéknyelű fajtából.