Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vylyan

A birtok története:

A Vylyan birtok a Villányi borvidéken, Magyarország leghíresebb vörösbortermő vidékén található. Az országban itt a legmagasabb a napsütéses órák száma. A Mecsek kelet-nyugati tájolása miatt védelmet nyújt a hűvös északi szelek elől. A tiszta mészkő alaprétegen kialakult löszös, agyagos talaj ideális a szőlőművelés számára.  A birtokot 1992-ben alapította Debreczeni Pál. Ekkor kezdtük telepíteni szőlőültetvényeinket is. Jelenleg 120 hektáron gazdálkodnak. Dűlőik déli, dél-keleti tájolásúak és nagyrészt 7000 tőke/hektár sűrűségűek annak érdekében, hogy nagyszerű beltartalmú szőlőt szüretelhessenek. Jellemzően csak saját szőlőt dolgoznak fel, aminek fontos szerepe van abban, hogy a boraik milyenségét a szőlőtől kezdve ő maguk határozzák meg. Azt valják , hogy csak kiváló szőlőből lehet szép bort készíteni. Vylyan = Villány régi megnevezése

Az ültetvény bemutatása:

Szőlőültetvényeinken a hazai és a világfajták azonos súllyal szerepelnek. Szőlőfajtáink között megtalálható a rajnai és olaszrizling, a chardonnay, a csókaszőlő, a portugieser, a zweigelt, a pinot noir, a kékfrankos, a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a merlot és a syrah. Borkészítéskor a szőlő és az évjárat sajátosságait tartják szem előtt, nics állandó „receptúra".

A birtok borai:

Classicus: Könnyed, gyümölcsös Classicus boraink rövidebb érleléssel készülnek, az elsődleges szőlőaromák a meghatározóak bennük. A classicus vörösboraink érlelése jellemzően ászokhordóban történik. Tiszta,  jól érthető borok, amelyek méltán közkedveltek a fogyasztók körében. E kategóriában általában a legfrissebb évjárattal vannak jelen a piacon. A Classicus borok címkéin egy régi helyi legenda szereplői köszönnek vissza, akik az Ördögszántotta hegyről – azaz a Szársomlyóról – és a szerelembe esett ördögről mesélnek. 

Prémium: E borohoz dűlőik legszebb termését használják fel, ők munkájuk esszenciájái. E kategória esetében kiemelkedően alacsony a termés, így a borok koncentráltak, önálló személyiségűek, érlelésük magyar és francia tölgyfából készült 225 literes hordókban történik. Fajtától és évjárattól függően a vörösborok 12-18 hónapot hordóban töltenek, majd minimum 3-4 hónapos palackos érlelés után kerülnek ki a pincéből. A Prémium borok 2019 tavaszán új köntösbe öltöztek: címkéiken a művészetek iránti elkötelezettségünk mutatkozik meg. A címkék grafikáiból és a hátsó címkén megjelenő, kortárs hazai írók tollából született novellák részleteiből egy-egy önálló történet bontakozik ki. 

Válogatás: E sorozat darabjai az ő nagy boraik, legjobb dűlőik válogatott terméséből készülnek kis tételben, kizárólag a legjobb évjáratokban. A legszebb hordós tételeket önállóan palackozzák le, Válogatás boraik egyediek, komolyak, elegánsak, hosszabb piceérlelésre is alkalmasak.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Birtokuk központját a kisharsányi Fekete-hegyen, szőlőterületeink szívében alakították ki, ezzel is kifejezve kötődésüket ültetvényeinkhez. Itt a borkóstolási lehetőség mellett melegkonyhás étteremmel, mediterrán hangulatú terasszal, kulturális és gasztro programok sokaságával várják kedves borszerető vendégeiket.

További gondolatok a birtokról:

„A nap süt, az ég kék, a fű zöld. A szőlő terem. A bor erjed és érik. Az ember dolgozik és remél, aggódik és örül. Élvezi munkája gyümölcsét és örömmel mutatja meg azt másoknak. Az idők kezdete óta így megy ez, így van ez most is. Aki belekavarodik a szőlő és a bor világába, azt e világ nem engedi soha. Így vagyunk ezzel mi is, itt a Vylyannál. A boraink erről a szenvedélyről mesélnek." Debreczeni Mónika – birtokigazgató Az a célunk, hogy borainkban bárki megízlelhesse Villányt és megérezze e táj iránt érzett szeretetünket. Minden palack borunkban velünk együtt ott vannak a termőterület jegyei, és a borkészítés örök érvényű, de egyben állandó megújulást követelő tudáskincse.

SHARETWEETPIN

Néhány a 2009-es év díjainak „terméséből”:

Berliner Wine Trophy    Syrah 2006    Aranyérem

Vinalies Internationales    Syrah 2006    Ezüstérem

Vinalies Internationales    Cabernet Franc    Ezüst érem

Villányi Borverseny     Montenuovo Cuvée 2007    Aranyérem

Villányi Borverseny     Rizling 2008    Aranyérem

33. Challenge International du Vin    Syrah 2006    Bronzérem

Szent György-napi Borverseny    Cabernet Franc 2006    Tenkes kapitány bora 2009

Szent György-napi Borverseny    Cabernet Sauvignon 2006    Nagy Aranyérem

Szent György-napi Borverseny    Rizling Cuvée 2008    Aranyérem

Szent György-napi Borverseny    Merlot 2006    Aranyérem

Decanter World Wine Awards     Pinot Noir 2006    Ezüstérem

Decanter World Wine Awards     Syrah 2006    Ezüstérem

Szegedi Borverseny    Mandolás 2006    Aranyérem

Pannon Bormustra    Pillangó 2006    Csúcsbor

Pannon Bormustra    Montenuovo Cuvée 2007    Csúcsbor

Pannon Borrégió Top 25    Mandolás 2006    Pannon Borrégió Csúcsbor

VinAgora    Mandolás 2006    Ezüstérem

Austrian Wine Challenge    Ördög 2007    Ezüstérem

Austrian Wine Challenge    Montenuovo Cuvée 2007    Aranyérem

Austrian Wine Challenge    Mandolás 2006    Ezüstérem

Mundus Vini    Mandolás 2006    Ezüstérem

Teljes cím:

7800 Kisharsány, Fekete-hegy

Email cím: vylyan@vylyan.hu

Weboldal: http://www.vylyan.hu

Telefon: (06) 72 579 701

Ügyvezető igazgató: Debreczeni Mónika

Marketingigazgató: Mezősi Rita

Főborász: Ipacs Szabó István

Rendezés: