Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Thummerer pincészet

Borászatuk egyedisége az eltökéltségben, a kitartó céltudatos munkában és a több generáció együttes sikerében rejlik. A családi vállalkozásuk 1984 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel az Egri Borvidéken. A kezdetek óta bővülő alapterület mára már eléri a 100 hektárt. 2013-óta lehetőségük van a borkészítés mellett a tradícionális pezsgőkészítésre is.

A generációkat átölelő tudásnak és tradíciónak köszönhetően a hagyományos megoldások mellett a modern technológiára is nagy hangsúlyt fektettekk. Borászatukban kiemelt szerepet kap az innováció, de a „régi jó dolgok” is megmaradnak. Fontos számukra az a minőség, mely kezdetek óta meghatározza munkájukat, így a piaci igényekhez való igazodásnál mindenekelőtt ennek megtartására törekszenek.

A borászatuk központja Egertől 12 km-re, Noszvajon található. A 2000 m2-es, egykori uradalmi pincét több mint 100 évvel ezelőtt kézzel vájták a vulkanikus tufa kőzetbe, melyet 2004-ben egy újabb 2200 m2-es tufakőbe vájt pincerendszerrel bővíttettek ki. A kiegyenlített klímájú pince a legideálisabb körülményeket biztosítja a borok érleléséhez.

A kiemelkedő színvonalhoz vezető út már a szőlőterületeken elkezdődik. Gondos odafigyeléssel és szakértelemmel választják ki a terület fekvéséhez és a föld minőségéhez leginkább illeszkedő szőlőfajtákat, majd beérés után ugyanilyen odaadással szüretelik is azokat. A pincészet területére érve pedig minden eszköz a rendelkezésre áll ahhoz, hogy a leszüretelt szőlőszemekből a boraik és pezsgőik a már megszokott minőségben születhessenek meg.

A technológiát illetően a hagyományos módszerek mellett törekszenek arra, hogy minden évben a legkorszerűbb eszközökkel tudják emelni a boraik és ezáltal a pincészetük színvonalát. A fehérborok nagyobb része reduktív technológiával, irányított erjesztéssel készül, de fehér barriquekülönlegesség is található a választékunkban (pl.: Chardonnay battonage, Egri Csillag Grand Superior).

A vörösborok 2-4 hetes héjon erjesztéssel készülnek, melyeket 1,5-2 évig hagyományosan tölgyfahordóban érlelnek (pl.: Bikavér Classicus, Bikavér Superior, Bikavér Grand Superior) és legalább féléves palackos pihentetés után kerülnek forgalomba. A vörösborok egy része barrique hordóban fejlődik (pl. Vili papa cuvée, Evoé cuvée, Tekenőháti Merlot, Válogatások…), de fiatal, reduktív, gyümölcsös karakterű vörösbor is van a tételek között (Siheder).

Eredmények:

  • 1995: Thummerer Vilmos az “ÉV BORTERMELŐJE”
  • 1994 és 1996: „A LEGEREDMÉNYESEBB CSALÁDI PINCÉSZET”
  • 2011: “AZ ÉV PINCÉSZETE 2011”
  • 2013 és 2017: “MAGYARORSZÁG LEGEREDMÉNYESEBB PINCÉSZETE”
  • 2018 a MAGYAR ARANY ÉRDEMKERESZT kitüntetés

Pincészetük alapítói és egyben a vállalkozás vezetői Thummerer Vilmos és felesége Katalin. A pincészet vezetőségének egészét a család tagjai teszik ki, a 3 gyermek, unokák, és meny egyaránt.

Rendezés: