Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Skizo borház

A Skizo név arra az állapotra utal, amit a világban létező ellentmondásokat  okoznak bennünk. Amikor a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang látszólag felbomlik, és úgy érezzük, választani kell.

"Sike Balázs "

" Klasszikusan, nekem is kijutott a gyermekmunka a szőlőben. Gondtalan fényképezkedés után folytatódott a venyige hordással, törzstisztítással, később a gyermekméretű alumínium puttonnyal a hegy oldalában. Mondhatnám, hogy már akkor éreztem… Sajnálom, gyarló módon, inkább a munka végét vártam, hogy mehessek a Badacsony oldalába az erdőbe, vadakat lesni, vagy montembájkozni. Erdész lettem, technikus, aztán meg kertész, hallgató. Történt, hogy amit hallgattam, és szőlőről-borról szólt, kezdett bevonzani. Fontos hangsúlyozni, hogy ekkor már lehetett kóstolni, így a bor világa érzékszervileg és metafizikai oldalról is új világot nyitott meg előttem. Ezekben az években jutott oda a pozitív pszichológia tudománya, hogy megalkossa a FLOW élmény definícióját, amit egyetemi tevékenységem megfigyelésével akár rólam és barátaimról is elnevezhettek volna. „ A motivációt a maximumig fokozó élmény” amivel a fogalmat jellemzi a szakirodalom, kitöltötte napjaimat.

A sodrás először a Balaton déli partjára vitt, szőlészeti ágazatvezetői minőségben rakott le egy 150 ha-os szőlészet közepébe. Szerettem, de végül is, az ígért borászat nem épült fel és a kis raktárban berendezett úszófedeles borlaborom már nem elégítette ki szenvedélyem. Elragadott a hazatérés és az üzemi méretű borászkodás és lehetősége. Visszaköltöztem Badacsonytördemicre, ahol felnőttem és gyermekkoromban családi körben puttonyoztam. Egy Nagy borászatban kezdetem dolgozni, először a szőlőtermesztés, majd a borászat területén is. Itt ki lehetett bontakozni. Mindent beleadtam. Remek borok születtek kezem és a kollégám keze alatt. Viszont hiába forgott minden gondolatunk a szőlő és pince körül, féltő gonddal készített boraink nem kerültek értő emberek poharába. E kudarcból is a FLOW ragadott tovább. Előálltam az ötlettel: Igen, saját márka kell!

Így lett a SKIZO 2010-ben. Különutas design, újszerűség, perfekt borok, áramló energia. 

Mese volt, a párhuzamos flow pár hónap múlva hozzánk sodorta Tálos Attilát, aki szerette volna felvenni a SKIZO-t a Bortársaság kínálatába. Így is lett. Fejlődtünk.

2014-ben alapító kollégám elhagyta mindkét vállalkozást, engem, viszont vitt tovább a lendület.  Itt lépett be Réka, a feleségem, aki tartotta bennem a lelket és a csüggedő pillanatokban tökéletesen érvelve emlékeztett rá, Balázs, neked ez az életed!  

2016-ban megvásároltuk a faluban immáron 6 éve vágyott, használaton kívüli, régi pincét.  Azt terveztük, 2017 szeptemberére felszereljük, az ekkor már nagyra nőtt volumen igényes feldolgozására, palackozására, raktározására.

Csíkszentmihályi szerint „a tevékenység belülről jutalmaz, siker élmény, ezért nem megterhelő” . Így készültünk el, Sike Balázs Pincéje fizikailag is összeállt.

2018-től figyelmünk népszerű SKIZO sorozatunk mellett egyre inkább a különleges adottságú, egyre természetesebben művelt és feldolgozott szőlőinkből származó borokra irányul. E borok egyediségét hangsúlyozva megalkottuk a Sike Balázs Pincéje sorozatunkat.

A Badacsonyba és hozzánk látogatók borteraszunkon, illetve a 200 éve épült, boltíves kóstoló terünkben szervezetten is megismerkedhetnek velünk, borainkkal és a Flow élménnyel. "

Reduktív, könnyű boraik különösen népszerűek: a 2013-as évjáratból a Skizo Irsai, Rosé és Fehér, a 2012-es borok közül pedig a SKIZO Vörös 2012-es akár egy átlag házibuliban is ránk köszönhet, mert megfizethetőek, fröccsnek is megfelelőek, de önmagukban is élvezetesek. A primőr palackokhoz a munkahelyükről vásárolt szőlőfajták szelekcióját használják fel.

Termesztett szőlőfajták :  Olaszrizling , Sauvignon Blanc , Irsai Olivér , Ottonel Muskotály , Furmint , Kéknyelű , Chardonnay , Cabernet Franc

Nyitva tartás

Május 1-től – Szeptember 30-ig.

Hétfő: Szünnap

Kedd – Szombat: 12:00 – 20:00

Vasárnap: 14:00 – 20:00

Október 1-től – Április 30-ig Bejelentkezés alapján, az elérhetőségeink valamelyikén előzetesen egyeztetett időpontban várjuk szeretettel látogatóinkat.

Elérhetőség

Cím: 8263 Badacsonytördemic, Szent István u. 24.
Tel./Fax: +36 87/ 433-289
Mobil: +36 30/ 520-1748

Forrás : https://skizobor.hu/pages/rolunk