Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Pannonhalmi Apátsági

Pannonhalmi Apátsági Pincészet 

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet a Pannonhalmi Borvidék része.

 Pannónia szent hegyén – a mai Pannonhalmán – a 996-ban megtelepedett bencések, monostoruk felépítésével egy időben újjáélesztették a vidék szőlő termesztését és a rómaiak által létrehozott borkultúrát.

1900-as évek elején az apátsági birtok kb. 100 hektár volt, és már akkor palackoztak borokat

A II. világháborút követő államosítások után 50 évvel a Pannonhalmi Főapátság és MKB Bank Zrt. kisebbségi tulajdonhányadával 2000 m2 , 3000 hl tárolókapacitású pincészet épült 2003-ban.

Ez lett a Pannonhalmi Apátsági Pincészet. A pince és borház alapkőletétele 2002. október 25-én, Szent Mór ünnepén történt.

A pincészet szőlőinek feldolgozása a monostor tövében épült pincében és borházban történik. Évente kb 300.000 palack minőségi bor készül. A fehérszőlő mustját temperált korrózióálló acél erjesztőkben, a kékszőlő fakádban és szabályozható hőmérsékletű fémtartályokban, a vörösbort pedig a hegy belsejébe nyúló pincékben, kis tölgyfa hordókban érlelik.

Az épületegyüttes három részből áll: borház, présház, kút

borházban a préselt fehérmust érkezik. Itt magas fehérbor-erjesztőtartályok vannak. A tartályok itt is teljes egészében hűthetőek, szükség esetén fűthetőek.

présházban dolgozzák fel a szőlőt, a már említett gravitációs anyagmozgatás lehetőségével.

"kút” igazából egy liftház, mely összeköti a présházat a borházzal.. Ebben közlekedik a lift, de a pince alsó részébe 102 lépcsőn is lejuthatunk. Falazásához 220 ezer tégla került felhasználásra, a fugák teljes hossza majdnem 10 km.


szőlőültetvények a Pannonhalmi borvidéken találhatók. A klímára a Győri medence és a Marcali medence gyakorol hatást. Az évi csapadékmennyiség 550-600 mm, a középhőmérséklet 9,8 celsus.  


Talaj típus: löszös homok illetve meszes.

Dűlők: Széldomb, Tavaszó, Babszökő, Packalló, Cseresznyés

Borok: Olaszrizling, Rajnai Rizling, Tramini, Salve gyöngyöző (Pinot Blanc, Fűszeres Tramini, Királyleányka), St. Martinus (Fűszeres Tramini, Királyleányka), Tricollis fehér (Olaszrizling, Rajnai Rizling, Fűszeres Tramini, Pinot Blanc), Hemina (Chardonnay, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Viognier), Prior (Rajnai Rizling), Tricollis vörös (Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc), Hemina vörös (Merlot, Cabernet Franc), Infusio (Merlot, Cabernet Franc), Rosé (Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc)


 

Kapcsolat:

PANNONHALMI APÁTSÁGI PINCÉSZET
H-9090 Pannonhalma, Vár 1.
Tel.: +36/96/570-171
Fax: +36/96/570-176
E-mail: pinceszet@osb.hu
Web: www.apatsagipinceszet.hu

Rendezés: