Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Konyári Pincészet

A Konyári Pincészet a Dél-Balatoni borvidék egyik legismertebb borászata. A pincészet  hozzávetőleg  negyven hektáros területen gazdálkodik, évente kétszázezer- kétszázötven palack felett palackoznak.  A Balatonlellétől délre található dombok (Kishegy, Öreghegy- vagy Szárhegy, Bánomhegy, Jánoshegy, Sinai-hegy) legszebb fekvésű dűlőit forgatják újra művelés alá.

A Pincészet gravitációs szőlőfeldolgozást alkalmaz. A gravity flow technológia lényege, hogy a szőlőt maximálisan kímélve, az a saját súlyánál fogva, szivattyúzás nélkül megy végig a feldolgozási folyamaton.

A Konyári Pincészet két generációs családi vállalkozásként működik, két pillére a két kiváló borász, Konyári János és fia, Konyári Dániel.

Konyári János a Balatonboglári Állami Gazdaságnál dolgozva 1974-től előbb műszakvezető, később főborász volt egészen 1990-ig.  A rendszerváltáskor Garamvári Vencellel megalapította a St. Donatus Pincészetet, amelynek 2004-ig volt főborásza, ügyvezető igazgatója. Ezzel párhuzamosan 2000-től működteti családi pincészetét, s hogy dinamikus életszemléletéről adjon jelet, Rádon beindította az Ikon nevű borászatát is. Borászként dolgozott Ausztráliában és Dél-Afrikában is. 2008-ban kapta meg az Év Bortermelője címet, holott már az 1990-es évek elején a legelsők között jelent meg a hazai piacon minőségi palackozott boraival. 

 Konyári János volt az első Magyarországon, aki a barrique-hordós érlelést alkalmazta, és az ő nevéhez fűződik az a fontos tett is, hogy bizonyságát adta a kékszőlő indokolt jelenlétének a Balaton déli partján.

A családi borászatot jelenleg immár jórészt fia, a 2009-ben az Év Fiatal Borászának választott Dániel viszi. Dániel a kertészeti egyetemen 2000-ben a szakdolgozatát a barrique hordós érlelésből írta, majd elindult világot látni és tanulni. Bejárta a fél borvilágot: Dél-Afrikában, Napa Valley-ben és Új-Zélandon dolgozott különféle borászatokban.

Hagyományos és világfajták egyaránt helyet kapnak a borkínálatukban, a vörösök közül a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a kékfrankos, a syrah, a malbec, a fehérek közül a sauvignon blanc, a chardonnay, az olaszrizling, a hárslevelű, a furmint, zenit, semillon és zöldveltelini. Sőt néhány régi, középkori magyar fajta kísérleti jelleggel: csomorika és gohér.

Rendezés: