Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

HEIMANN Családi Birtok

A Heimann Családi Birtokot 1758-ig, a heimannok első szekszárdi említéséig vezetik vissza. A családi legendárium szerint mára a 10-ik generáció (ifj.Heimann Zoltán) folytatja a szőlő- és borkészítést. A 20 hektáros birtok újraindítása és felépítése 1990-ben indul 0,6 hektáron, egy 10 méteres kis pincével. A kizárólag családi tulajdonban lévő szőlészet és borászat sikeresen ötvözi a szekszárdi és sváb borkészítési hagyományokat a mai kor minőség felé elkötelezett technológiai elvárásaival. Szőlőterületeink öt dülőben Szekszárd város közvetlen határában fedik a dombtetőket. A munkáik jó részét ma is nagy részét  kézi munkával végezik. 

A présház a szőlészeti eszközökkel és a teljes borászati feldolgozással a nyitott fa és betonkádas erjesztőktől a hűthető-fűthető acél tartályokig, a palackozótól, a barrik és ászok pincéig, a készárú raktárig mind egy helyen, az Iván-völgy tetején, egy ragyogó panorámájú birtokon található. Az előre bejelentkezetteket borkóstolóval, igéány szerint pincelátogatással, a saját disznóvágás rejtett kincseire építő hideg, vagy a kemencéből, ″sparherd″-ről illatozó melegételekkel kínáljuk. Legendásan egyedi és jó a konyha, és az Ági és Zoli által celebrált vendéglátás.

Szőlőink öt dűlőben a présház körül két kilométeres átmérőjű körben találhatóak: - Iván-Völgy - Porkoláb-völgy - Baranya-völgy - Batti-kereszt - Bödő Először, a 90-es években a világfajták (merlot, cabernet franc) telepítése adta a megbízható sikerességet. Őket a kuriózumok (tannat, sagrantino, syrah, viognier és pinot noir), a házasításaik különleges fűszerei követték kisebb, kísérletező méretekben. Az elmúlt tíz év a régóta honos közép-európai fajták (kadarka, kékfrankos, csókaszőlő és rokonaik) válogatása, tanulmányozása, és a legizgalmasabbak telepítésének izgalmával színesedik. Ez így együtt adja a szekszárdi lösz szelíd lankáin barátságos, kifinomult boraink kedves fűszerességét. 

A borvidéki és országos megmérettetések rangos díjai mellett boraik aranyérmeket hoztak Bordeaux, Bruxelles és London világversenyeiről. Zoltán 2011-ben elnyerte az stuttgarti ArtVinum ″Az Év Európai borszakértője″ díjat, és az elmúlt két évben tagja a Borakadémia ″Év bortermelője″ jelöltjei ötös fogatának.

Ez a 20 hektárt alig meghaladó birtok egy család, és pár, ″törzsgárdává″ érő alkalmazottal a kézművesség és a modernitás keskeny határmezsgyéjén egyensúlyoz. A szőlészetben a gyomírtók teljes elhagyása, a kézi kapálások, zöldmunkák,, a szőlővel-szőlőben való együttélés, a finom rezdülések (meg)figyelése, és az azokra adott kísérletező válaszok jelentik a fő hangsúlyt. A rovarirtó vegyszereket elhagytuk. E helyett a madarak visszacsalogatása a fontos számunkra. Nem használunk műtrágyát, és a művelésben a költségcsökkentés elsődlegességét felülírja a természettel való együttélés felelőssége és öröme. s ehhez a teljességhez hozzátartozik a szelektív hulladékgyűjtésig, saját baromfiak tartásáig, saját lekvár főzésig, disznóvágásig minden, ami kicsit az archaikus, letűnő paraszti lét értékeinek, tudásának megőrzését hordiozza.

Teljes cím:

7100.Szekszárd, Iván-völgy tető 9814/13. Hrsz.

Email cím:

heimann@heimann.hu

Weboldal:

http://www.heimann.hu

Ügyvezető igazgató:

Heimann Ágnes és Heimann Zoltán

Szőlészet vezető:

Heimann Zoltán

Főborász:

Heimann Ágnes

Rendezés: