Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Figula Pincészet

A Figula Pincészet 1993-ban alakult a Pannon táj ékköveként emlegetett Balaton régióban. A dédapa, Tolnay István, a XIX. században Balatonfüred legtekintélyesebb borosgazdái közé tartozott. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez, illetve felügyel. A hagyományok tisztelete mellett munkáik során felhasználják a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségeket.

Szőlőskertjük a pincészet 6 km-es körzetében találhatóak, Balatonfüreden, Balatonszőlősön, Pécselyen, Csopakon és Tihanyban. A 30 hektáros birtokon – a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás szellemében – dűlőjük termését külön kezelve, szigorú hozamkorlátozással dolgozva – mutatják be a borvidék sokszínűségét.

A lelkiismeretes és szigorú szakmai munka eredményeként számos hazai és világversenyen – Bordeaux, Brüsszel, Párizs – komoly elismeréseket szereztek boraikkal. Figula Mihály többéves munkája elismeréseként a 2000. évben elnyerte hazánk legmagasabb szakmai elismerését, az “Év bortermelője”megtisztelő címet. A Magyar Bor Akadémia és az ország vezető borászatait tömörítő Pannon Bormíves Céh tagja volt. Munkásságát családja tisztelettel folytatja.

Balatonfüred történelmi pincesorán, a Meleg-hegyen található családi pincészetük, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balatonra Kenesétől Tihanyig. A programokat mindig igény szerint alakítják, ezért minden esetben szükséges az időpont egyeztetése. A kóstolókhoz sajttálat és friss házi pogácsát biztosítanak, igény szerint hidegtálat is tudnak készíteni. 

A pihenni vágyó vendégek számára kettő vendégszoba áll rendelkezésre. Pincészetük elsősorban fehérborok készítésével foglalkozik, így szőlőültetvényeiken 80% fehér és 20% kékszőlőt termesztenek. Fő fajtáik: olaszrizling, zenit, szürkebarát, chardonnay, sauvignon blanc, semillon, muscat lunel, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, kékfrankos. Boraik készítésénél a legfontosabb szempont a termőhelyi sajátosságok kidomborítása.

Választékukban helyet kapnak a könnyű, gyümölcsös, fiatalos és a nagytestű, kései szüretelésű, hosszan érlelt borok is, amelyek természetesen a borászati technológiát is kettéosztják. Céluk egyedi pincestílus kialakítása, amely kiegészülve a termőhely adta lehetőségekkel, különleges minőséget eredményez.

A létszám és a program jellege miatt időpont egyeztetése minden esetben szükséges.

Nyitvatartás:
hétfőtől péntekig: 10 – 18 óráig
vasárnap zárva
figula(kukac)figula.hu
www.figula.hu 

Rendezés: