Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Csúzi

 

 

A Csúzi-család hét generáció óta gazdálkodik Monoron és mindvégig a szőlő- és gyümölcstermesztés, ill. a borkészítés volt a meghatározó tevékenységük. Közel húsz éve értékesítenek bort és foglalkoznak borkóstolókkal, vendéglátással is a pincében.

Jelentősebb szőlőfajtáik az Olaszrizling, a Kékfrankos, a Szürkebarát, a Portugieser és a Cabernet franc. 2017 óta már palackozzák is a boraikat, mely formában az Olaszrizling és a Kékfrankos rozé boruk érhető el.

 Másik fő tevékenysége családi gazdaságnak az almatermesztés és feldolgozás, mely során almalekvárokat, almasajtot, almaszörpöket és alma,- ill. gyümölcseceteket készítenek. Ezen termékek a családi gazdálkodás Monor, Strázsahegyen található, saját művelésében lévő, ezer fát számláló almaültetvényének gyümölcseiből készülnek. Termékeik nem tartalmaznak sem tartósítószert, sem egyéb adalékanyagot, mindamellett teljes mértékben hagyományos és kézműves módon, a családi gazdálkodás mindhárom generációját bevonva készülnek.

A termékcsaládokkal 2013-ban Magyar Kézműves Remek díjat nyertek, ami a hazai kézműves szakma egyik legrangosabb elismerése. 2015-ben a Gyulai Nemzetközi Gyümölcskészítmények Versenyén termékeik két bronzminősítést, 2017-ben az I. Nemzeti Szörpversenyen két bronzérmet, míg 2018-ban ugyanitt két ezüstérmet érdemeltek ki.

Az almalekvárok négy ízben készülnek cukorral: natúr, fahéjas-szegfűszeges, mézesgyömbéres és levendulás; illetve a mézes-gyömbéresen kívül a többi íz készül diabetikus változatban is. A lekvárok 82% gyümölcsöt tartalmaznak. A cukorral készült termékeket 4250 ml-es, 370 ml-es, 214 ml-es és 40 ml-es kiszerelésben állítják elő, míg a diabetikusak a 370 ml-es változatban érhetőek el. A ceglédi Hazai Pékség Kft. többféle péksüteményt készít az almalekvárjaikkal töltve. A díszdobozos válogatásban megtalálható mind a négy cukorral készült lekvárból egy kis kóstoló. A termék teljes megjelenítése saját tervezés eredménye. A dobozon kivágott nyílások a Monori Pincefaluban található történelmi pincesorokat jelképezik, míg a doboz hátulján található háromnyelvű leírás és térkép a Pincefalunk hírét hivatott terjeszteni a Világban.

Ezzel a termékünkkel 2014 áprilisában bekerültek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nemzeti protokoll csomagjába. Ez a termékük 2014-ben, az almasajttal együtt kiállításra került a COPA-COGECA nemzetközi élelmiszeripai szakkiállítás magyar standján. Az almasajt fahéjas-szegfűszeges változatban készül és 80 - 90 g súlyú lapkákra kerül felvágásra. A termék és az előállításához szükséges teljes eszközrendszer és előállítási technológia saját fejlesztés eredménye. Almasajtukból a Demeter Chocolate Kft., kézműves csoki-manufaktúra almasajtos bon-bont, szaloncukrot és táblás csokit készít, akik a fűszeres almasajtos bon-bonnal 2017-ben szintén Magyar Kézműves Remek díjat nyertek!

 Az almaszörp az alma levéből készített gyümölcsszirup, mely cukrot, tisztított vizet és pasztörizált citrom levét tartalmazza, melyet 500 ml-es kiszerelésben hozunk forgalomba. A mézen érlelt, szűretlen almaecetet a saját gazdaságukban kialakult almaecet kultúrával állítják elő, ami így teljesen egyedi. A vegyes virágmézet már az erjedési időszakban hozzáadják, ezzel is emelve a végtermék alapvetően magas beltartalmi és élettani értékét. Ez a termék 500 ml-es méretben készül. Előállítanak fűszeres almaeceteket is kakukkfű, rozmaring, tárkony, bazsalikom és oregánó felhasználásával.

Ezek 250 ml-es méretben érhetőek el. A szűretlen almaecetből és a fűszeres változatokból díszdobozos változatot is készítenek. A 2019-es évben már gazdaságuk egyéb gyümölcseiből is készítünk eceteket, így a palettáikon megjelent a fekete ribizli ecet, a málnaecet és a meggyecet is. Ezek 250 ml-es méretben érhetőek el. A 2020-as év elején újabb gyümölcsecetet tudnak bemutatni a nagyérdemű közönségnek, melyek szamóca, sárgabarack, fekete szeder, birsalma, szilva és őszibarack gyümölcseikből készültek. Teljesen unikális termék a bodzaecetük, hiszen frissem szedett bodzavirágot áztatnak szűretlen almaecetbe, amivel konzerválni lehet a bodza bódító illatát és jótékony hatását. Ez a termékük is 250 ml-es kiszerelésben érhető csak el.

A GASZTROANGYAL Monori Pincefalut bemutató adásában szerepeltek, ahol mind a család, mind kézműves almatermékeik bemutatásra kerültek. Itt lehet megtekinteni az adást: 

Rendezés: