Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Cabernet franc

Tőkéje közepesen erős növekedésű, közepes terméshozamú. Levele szabályos öt karéjú, a levélnyél bordó színezetű. Fürtjei közepesen nagyok, átlagosan 100 gramm, kis, gömbölyű, sötétkék vékony héjú bogyók.

Késői érésű október első felében érik, cukortartalma általában magas. Fagytűrő képessége kitűnő, a betegségekre kevéssé hajlamos: ellenáll a lisztharmatnak és rothadásnak.

A cabernet franc sok közös tulajdonságot mutat a cabernet sauvignonnal: legfontosabb, hogy mindkét fajta kiemelkedő minőségű, élénk savakban gazdag bort ad. A cabernet franc önállóan és más borokkal házasítva is kiváló.

A cabernet franc bor mélyvörös színű, száraz minőségi vörösbor, élénk csersavtartalommal. Illatában a piros bogyós gyümölcsök – főként a málna, cseresznye, szilva és eper – jelennek meg, borsos fűszeresség és hosszú utóíz jellemzi. A tölgyfahordós (barrique) érlelés különleges ízekkel „öltözteti” fel a cabernet franc bort: legtöbbször vanília, kókusz, dohány valamint kellemes füst aroma jelenik meg Üvegben érlelve árnyalatnyi ibolya, gomba, és föld illat jelenik meg.