Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Budai zöld

A Kárpát-medencében alakult ki, nevét a budai szőlőkről kapta, régi őshonos fajta. 

A főváros megnövekedésével csökkent a termő területe.  A filoxéravész óta a Badacsonyi borvidéken termesztik. 1941-ben a Badacsony–Balatonfüred–csopaki borvidéken az új szőlők telepítéséhez használták.

Vastag levélszövetű, széle csipkés. Bőségesen terem, fürtje nagy, tömött, átlagosan 160 gramm; bogyói közepesen nagyok zöldessárgák vagy zöldes fehérek, apró pontokkal. Rothadásra hajlamos, fagyérzékeny fajta. Késői érésű, október második felében szüretelhető.

Bora kemény, de nem egysíkú, száraz, minőségi fehérbor és csak Badacsonyban ismert. Kicsit hasonlít au ezerjóra.